La arme, cu totii!

Medicinisti, ex-medicinisti, viitori medicinisti,

va indemn la maretie. Difera mult de tonul meu obisnuit de a scrie, si pana si eu resimt cand scriu asta. Totusi, mesajul meu este urgent.

Va spun: nu va complaceti in mediocritate. Voi, minti stralucite, crema intelectualitatii, fiti aroganti! Fiti mandri de creierele voastre, fiindca asta sunteti, suma ideilor ce vi se invart pe scoarta. Restul e depasit, si trece. Suntem, noi toti, oricine am fi, cate un varf de lance. Poate ca a trecut vremea revolutiilor grandioase scrise cu sange si aruncate in cartile de istorie, dar istoria nu se ocupa de prezent, prin definitie.

Ca sa trec la subiect, va rog sa aspirati. Va implor de dragul meu, de dragul Nostru, al Omului, al speciei. Prea multi se multumesc cu drumul lor personal, nisele lor economice in care sa-si indese cate o viata lipsita de sens. Existenta noastra trebuie privita in perspectiva. Spuneti-mi, e deajuns sa oferi o familie buna, sa sustii un prieten, sa salvezi o viata? Dupa zece, douazeci, o suta de ani, toate aceste lucruri vor fi avut o mult prea mica semnificatie in marea schema a lucrurilor.

Eforuturi trebuie facute pentru ca aceasta generatie, imperfecta si decazuta precum toate de dinainte si ce vor urma, sa fie tinuta minte ca a fi avut un rol in stabilirea cursului viitor, pentru ca suntem cursul viitor al umanitatii prin fiecare mic gest. Va spun acum, singurul lucru care ne separa de restul regnului viu este curiozitatea, idealismul, speranta ca prin simpla actiune a unui individ in fata unui scop prea mare pentru el, lucurile se vor schimba cumva.

Vorbesc vag, pentru ca acest text trebuie sa fie actual indiferent de vechime.

Ofer spre analiza urmatoarea ipoteza: daca noi, sper, ajungem sa ne depasim conditia de umila civilizatie aflata pe un graunte de nisip in plaja de sfere imense care este Universul, indiferent daca vom fi singuri sau nu ca specie, ce se va spune despre noi? Ce contributie vom fi adus noi acestui viitor grandios, plan imposibil care trebuie sa se schiteze cat mai precis daca avem o speranta la vesnicie.

Da, e anormal sa debordam de asftel de idei, pentru ca normalitatea e statistica, si suntem multi si prosti luati in colectiv, dar nu asta conteaza.

Va spun, cercetati! Dati spre filtrul gandirii, fin reglat, fiecare text citit, fiecare vorba ascultata. Criticati orice. Lege, idee, procedura, fapt; totul trebuie supus criticii! Stiinta se bazeaza pe indoiala, iar fara sa fi stat pe umerii uriasilor care au facut societatea contemporana sa fie posibila, am fi fost niste barbari ai caror singura grija ar fi fost painea (sau capra) cea de toate zilele. Muriti de foame daca trebuie. Suportati critica altora, suportati si batjocura, acuzatii, linsari si procese nejustificate, fiindca trebuie de dragul noua, tuturor.

Va implor astfel: nu treceti prin scoala cu minimul de cunostinte. Fiti curiosi si cititi! Apoi criticati, si fiti acerbi in critica. Ce e un medic, asistent, inginer, terapeut in plus sau in minus? Acelasi lucru poate fi facut la fel de bine de catre mainile dibaci ale unor programatori si ingineri mecanici. Sa ne lasam automatizati? Sa fie omenirea total inutila omenirii?

Creierele voastre sunt singurul lucru prin care va puteti defini, asa ca folositi-le. Faceti voluntariat intr-un scop nobil, calatoriti, cercetati si publicati. Va rog.

Vreau ca viitorul nostru, al Nostru ca specie, sa fie marcat de stralucirea stelelor in jurul carora ne vom invarti, al bolilor eradicate, al nedreptatilor abolite, al vietilor pe care le vom fi putut face posibile in marea schema a lucrurilor, candva peste mii de ani.

Va multumesc plin de optimism.

Ciupy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s