Sunt boboc, acum ce?

Vi s-au spus o groaza de lucruri mai mult sau mai putin derutante, unele vorbe mai “de duh”, altele mai de drac, mai optimiste sau mai rautacioase. Acum ce? Perioada direct antemergatoare activitatii voastre academice e un fel de inceput de film la cinema:
Taiat bilet, popcorn, gasit locurile, reclamele de la inceput… analogia se sustine.

Ati taiat biletul la admitere, ati fost verificati, totul e ok, aveti dreptul sa intrati in MedMultiplex (®),

Sper cu tarie ca ati apucat sa va beti dozele interminabile de popcorn cu etanol cu viitorii vostri colegi, ca sa nu fie ciudate laboratoarele cu niste oameni necunoscuti,

Locurile….locurile le veti afla saptamana viitoare cel mai probabil. Veti fi aranjati pe grupe, daca nu ma insel 5 la numar, alfabetic. Grupa va e micuta voastra familie. Bisericuta din liceu. Cu grupa veti mergi la laboratoare, la seminare. Cu grupa veti da examenele practice. Cu ei veti diseca si veti rade de aia carora le e scarba de cadavru, si cu grupa veti ramane uimiti de intelepciunea stranie a domnului doctor Bigiu (laborator Biochimie si curs Antropologie Medicala).

Reclamele de la inceput imi permit sa vi le prezint eu, sub forma cursurilor si activitatilor extra-academice pe care le cunosc.

Mai intai cursurile semestrului I:

Anatomie 1:
Veti studia aparatul locomotor si embriologia generala. Suportul vostru de curs va fi invariabil Manualul de Anatomie al lui Victor Papilian, volum 1. E iefinta cartea, stati linistiti. Materia este predata de domul Dr. Costache Cristea pentru curs, si de doctorii Costache Cristea, Toma Sebastian (maxim noroc daca pici cu el, e genial) si Adrian Burnariu la laborator.
Va fi fost cu siguranta printre cele mai grele chestii ale acestui semestru. Embriologia va parea ca fiind un subiect total extraterestru, zici ca nici nu-i vorba despre embrioni de om. Va recomand pentru embriologie manualul “Langman’s Medical Embryology” (exista si versiune pe romana “Embriologie Medicala”), carte cat se poate de bine structurata si didactica, cu poze foarte reusite si intrebari pentru consolidarea cunostintelor la sfarsitul fiecarui capitol.
La anato 1 veti incepe cu disectiile! Pe la mijlocul semestrului (cam cand terminati cu oasele adica) veti incepe miologia-studiul muschilor, si veti avea parte de primul vostru cadavru. Pe al nostru il chema “Jenica”.

Biochimie 1:
Veti studia principalele clase de substante din corpul uman, incepand cu glucidele si terminand cu hormonii, trecand prin aminoacizi, proteine, lipide (oribil), acizi nucleici (cui nu-i place ADN-ul?!) si hormoni (aka ce vi se va deregla voua de la stresul sesiunii). Suportul de curs este “Biochimia Descriptiva” (Sau “Marea Carte Galbena”) scrisa de Dr. Gheorghe Coman, Conf. Mihaela Badea, si Asist. univ. Nicusor Bigiu. Costa 65 de lei, si va sfatuiesc sa v-o procurati, fie in original fie xerox. Va fi biblia voastra cea de toata zilele si va va oferi cadou o minunata dextro- sau levoscolioza, depinde pe care umar tineti geanta.

Cursurile domului doctor Coman sunt sacrosancte. Da, orice curs este facultativ, dar va garantez ca nu va veti dori sa lipsiti de la cursurile de biochimie. Nu numai ca materia este multa si relativ dificila in prima instanta, dar va garantez ca pentru domnul Coman veti avea un respect imens. Mai are obiceiul din cand in cand sa organizeze si ore de pregatire pe teme mai dificile. In masura in care puteti, mergeti la ele, ca isi ia din timpul sau pentru a le tine. Nu indrazniti sa nu puneti telefonul pe silentios, sau sa faceti orice urma de galagie la cursurile sale, pentru ca e ca un leu omul: impunator si respectabil pana sa il calci pe coada.

Laboratoarele se vor tine cu Asist. univ. Nicusor Bigiu si Conf. Mihaela Badea. Mai mult nu va pot spune.

Biofizica si Fizica Medicala:
Pentru a inchide din timp gurile care vor striga “Da’, auzi, bajatu? Mie ce-mi trebe fizica la medicina? Ca parca dau pastile si tai, nu fac integrale, boss!” – va trebuie fizica. Nu puteti intelege cum functioneaza o proteina fara fizica, de ce sangele curge cum curge, ce e aia osmoza si de ce, cum functioneaza un RMN, PET, CT, Radiografie, terapie prin ultrasunete, orice de fapt, fara fizica. Medicina e biologie aplicata. Biologia e chimie aplicata. Chimia e fizica aplicata. End of discussion!

Atat cursurile cat si laboratoarele le veti tine cu Doamna Dr. Fizician Monica Florescu. Suportul de curs va fi distribuit de catre doamna profesor in forma unei platforme online de “e-learning”….englezismele dracu’….la care sa nu va uitati niciodata parola pe site! Laboratoarele vor fi tematice, si veti avea nevoie de un caiet pentru lucrari practice (aka un caiet de mate si niste seriozitate), pentru ca veti avea tema la fiecare laborator, iar profa’ verifica.

Curios, si examenele la biofizica le veti da tot electronic, si tin sa va avertizez ca serverul nu stie ce-i aia gramatica, deci daca puneti articolul gresit la o intrebare, nu v-o interpreteaza.
De exemplu:
“Forta cu care pamantul actioneaza asupra corpurilor, atrangandu-le se numeste <<…>>.”
Bai, raspunsul e clar “gravitatie”, dar daca tu, in toata buna ta credinta pui “gravitatia”, ai retras epiteliul de tranzitie ce acopera glandul…pentru ca calculatorul nu stie gramatica (atunci imi permit si eu sa fac cacofonii).

Biostatistica si Informatica medicala:
Pff….nici nu stiu cum sa incep cu chestia asta. Incercati, desi e total contraintuitiv, chiar sa dati pe la cursurile domnului dr. Moleavin. E ca vaccinul din scoala generala: te doare, nu-ti place, asistenta e antipatica si te intrebi de ce iti sfredeleste cineva atat de tare umarul, dar iti va face bine cand vine examenul. La biblioteca de la Aula Universitatii veti gasi cartea sa, din ale carei prime doua capitole veti da examen. Luati-o, bagati-v-o in umar, varsati o lacrima si treceti examenul, pentru ca acest curs e absurd.

Istoria Medicinei si Sociologie Medicala:

Ati vazut-o pe doamna dr. Rogozea, prorectorul responsabil cu imaginea universitatii, la deschidere? Ea va va fi profesor. Lipsiti la curs, picati. Nu invatati cum trebuie, picati. Va rog sa nu picati. Suportul de curs este reprezentat de manualul “Istoria Medicinii”* scris de doamna doctor. Invatati cuvant cu cuvant, ca asa se trece la ea.

 

*stiti povestea

Structura compusilor organici:

Curs foarte util, destul de usor, venit in intampinarea celor care de la mana pana la gura au uitat chimia organica, sau care nu au facut-o in liceu dar cumva au intrat la noi la facultate (sa fie oare straini?). Cursul este predat in parte de Dr. Gheorge Coman si in parte de Conf. Mihaela Badea. Nu exista laboratoare aici, fericire pe noi!

 

Limba moderna pentru sistemul medical:

Aici cunostintele mele sunt insuficiente. In principiu aveti de ales intre Germana, Engleza, Franceza si Spaniola (ca doar sa avem capsunari cu licenta medicala!). Eu am ales franceza, vrand sa fiu mai erudit si sa invat o limba noua. Sfatul meu: nu faceti ca mine, luati calea usoara si alegeti o limba pe care deja o stiti!

Astea ar fi cursurile voastre pe semestrul acesta. Unele mai interesante, altele mai datatoare de contuzii cerebrale…ca la liceu. E bine ca ora de religie nu avem (in schimb veti avea in anul 3 parca homeopatie, deci cam acelai lucru). Dupa ulterioare cercetari mai en detail va voi povesti si despre organizatiile la care puteti lua parte.

Spor la cumparaturi si nu va panicati!

Ciupy

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s